Mat på nätet

Jag har tidigare skrivit om mina försök med mataffären.se, vars sajt mest skapar frustration och huvudvärk.  Att de skyllde på tekniskt fel när de distribuerat sitt kundregister till andra företag i Coop-sfären gjorde det inte mer inbjudande att handla av dem och jag får fortfarande spam från Coop-företag emellanåt.

Lyckligtvis finns det alternativ, sedan i våras har jag huvudsakligen handlat från mathem.se.

Sajten innehåller många genomtänkta lösningar där man utgått från vilken funktionalitet kunden vill ha, hellre än att använda kul teknik för att man kan.  Det finns förstås både kul och snygg teknik i bakgrunden men den används på rätt sätt.

Ett exempel på detta är funktionen “snabbköp” där man snabbt kan lista ett antal varor man vill köpa.  Den finns hos konkurrenterna också, men inte lika snyggt gjord.  Hos Mathem tänkte man innan man satte igång att skriva kod. Om jag t ex knappar in “mjölk, schampo, tvättmedel” så får jag förslag på tre produkter.  Dessa tycks vara baserade på vad jag handlat tidigare (och/eller mest köpta i kategorin), så den föreslår automatiskt röd ekologisk mjölk, rätt sorts schampo och tvättmedel.  Med ett musklick läggs dessa varor i kundvagnen, jag kan förstås först justera antal.   Vill jag se alternativ till en föreslagen produkt så visas de snyggt och prydligt.

Mathem har en mycket trevlig receptfunktion som kan hjälpa till när inspirationen tryter.   Intill varje recept finns en färdig inköpslista som tar hänsyn till ingredienser som brukar finnas hemma.

Inköpslistan innehåller alla ingredienser som behövs för receptet, med (någorlunda) rätt storlek på förpackningarna.  Sånt som man troligen har hemma är också listat, men med en nolla i fältet för antal.  Det gör det enkelt att komplettera när man upptäcker att skafferiet inte är så komplett som det möjligen borde vara.  Det är även enkelt att byta någon ingrediens, tex skulle jag inte köpa färdigriven parmesan för det här receptet.

Givetvis kan man spara färdiga inköpslistor för sånt man handlar ofta så att man vid nästa beställning lätt fyller kundvagnen med dessa varor.

Betalningslösningen är också mer genomtänkt än hos konkurrenterna.  Mataffären och Netxtra använder sig av en trådlös kortterminal och man betalar vid dörren i samband med leverans.  Det är en dyr lösning som inte är helt fri från tekniskt strul.

Mathem har återigen tänkt rätt och har en vanlig säker kortbetalning på sajten. När man lägger beställning får man en slutsumma som man betalar med kort (eller faktura via Klarna).   Betalningen auktoriseras och beloppet reserveras från ditt kortkonto.

När varorna plockats kan det visa sig att slutsumman skiljer sig något, tex beroende på ersättningsvaror eller förpackningar som varierar i vikt.  Om den faktiska summan överstiger det belopp som reserverats bjuder Mathem på mellanskillnaden.  Skulle det bli billigare kommer det rätta beloppet att belasta ditt kort och du får alltså tillbaka det som diffar.  Snyggt och smart.

Sortimentet är mycket bättre hos Mathem än hos Mataffären eller Netxtra.  De två sistnämnda har byggt egna lager med ett något begränsat sortiment.  Mathem har inget eget lager utan har istället gjort en deal med en större matbutik och plockar varor där, något som också gör att de kan expandera tjänsten till andra städer någorlunda enkelt (än så länge bara Stockholm/Uppsala).

Liksom hos konkurrenterna är priserna något högre än om du själv beger dig till ICA Kvantum och handlar.  Själv tycker jag det uppvägs mer än väl av att jag sparar tid.  Det har också gjort att jag planerar matinköpen mycket bättre i förväg, vilket i längden gör det billigare än om jag skulle gå och spontanhandla i en lokal butik.

Så, klicka dig genast vidare till mathem.se och prova själv. Nej, jag har inte provision men jag gillar dem verkligen.


Publicerat

i

,

av