Appar för poddradio

Poddradio är ett fantastiskt trevligt sätt att lyssna på radio vare sig det handlar om ”riktig” radio som också läggs ut på nätet eller om program som gjorts som poddradio från början.   Man behöver inte bry sig om sändningstider eller vara orolig att missa ett avsnitt.  Alla favoritprogrammen ligger snällt och väntar i appen för poddradio, tills man själv har tid och lust att lyssna.

Men vad är egentligen poddradio?

Poddradio är ett sätt att publicera ljudfiler som låter lyssnaren ”prenumerera” på nya avsnitt. Det amerikanska uttrycket ”podcast” kallades från början för ”poddsändning” på svenska,  men när Sveriges Radio började kalla sina sändningar ”poddradio” så fastnade den varianten.

Det kanske är lite förvirrande att kalla det för radio, det behövs inte någon radiomottagare för att lyssna.  Varje program är en vanlig MP3-fil som man kan spela upp med valfri musikspelare.   Varje gång det kommit ett nytt program får man då manuellt gå till rätt sajt och hämta hem MP3-filen för senaste avsnittet och det blir nästan lika krångligt som att försöka komma ihåg vilken tid och dag som favoritprogrammet sänds i vanlig radio.

Enklast är att använda en särskild app för att lyssna på poddradio.   De flesta som gör poddradio gör nya program regelbundet och en app för poddradio hämtar då automatiskt ned nya avsnitt.

Appar för poddradio är lätta att använda.  De flesta har en sökfunktion där man kan söka efter ett programnamn eller få tips om vad som är populärt hos andra lyssnare.   Ibland kan man manuellt behöva lägga in adressen till den feed man vill prenumerera på. Det behöver man då bara göra första gången, sedan hämtas alla nya avsnitt automatiskt.

Man kan till exempel ställa in appen i sin mobil att hämta hem (”prenumerera på”) nya avsnitt medan mobilen ligger på laddning.  När man sedan går hemifrån finns alltid något nytt att lyssna på.

Här är några populära appar för poddradio:

Windows

gpodder är ett gratis program som kan användas för att prenumerera på poddradio i Windows.  Juice är ett annat.  Båda har öppen källkod och finns även för Mac och Linux.  Även iTunes går att använda men det är inte särskilt roligt i Windows.

Android

För Android finns gott om appar att välja på,  några är gratis men de två bästa alternativen köper man i Play store.  Jag själv använder DoggCatcher som kostar 19 kr.  Ett alternativ är Pocket Casts som kostar 26 kr.

Appar för poddradio

 

iOS

Här kan man använda iTunes eller någon av många appar från Appstore. Gratisappen Podcaster  är ganska populär, det är även Downcast som kostar ett par tior.

 

Exempel på poddradio

En bra början om man är intresserad av svenska program kan vara Sveriges Radio.  Eller varför inte Ingenjörspodden från Sveriges Ingenjörer.  Om man inte har något emot att lyssna på engelska finns till exempel TWiT.tv som har ett helt gäng olika program med teknik/IT-inriktning.

 

 

 

 


Publicerat

i

, ,

av