Virtuell spelvärld öppnar svensk bank

Finansinspektionen meddelar idag att de beviljar Mind Bank AB tillstånd att driva bankrörelse.  Även om man bortser från att det i dagens ekonomiska klimat känns lite udda att starta en ny bank så är det här ganska intressant.

Mind Bank AB har nämligen en huvudägare som heter Mindark PE AB.  Mindark driver den virtuella världen Project Entropia där deltagarna kan göra affärer med världens virtuella valuta.

Valutan har en växlingskurs mot ”riktiga” pengar och steget till att driva riktig bank är inte så långt.

Vad Mindark har för planer med sin nya bank är svårt att säga. Det kan vara så att de sett sig tvungna att skaffa sig tillstånd för att sköta sin valutaväxling även om nuvarande lagstiftning inte direkt är glasklar när det gäller virtuella pengar.  Deltagarna i Project Entropia har trots allt en sorts konto där deras virtuella pengar finnas.

Men det är troligt att Mindark har större planer än så. Det kan t ex vara lönsamt att hantera kortbetalningar via egen bank snarare än att gå via en extern inlösare.  Jag gissar att de på sikt kommer att erbjuda Visa/MC debit cards till sina användare.  Användare kan då använda kortet i närmaste bankomat för att ta ut pengar de tjänat i den virtuella världen.

Spännande utveckling.  Jag ser fram emot att få veta mer men jag hittar idag ingen uppdaterad info på deras egen sajt.


Publicerat

i

av

Etiketter: