Verktyg för programutveckling

Jag gillar maskiner som förenklar mitt liv. Diskmaskin och tvättmaskin är bra exempel, ett annat är min lilla Roomba som åker runt och dammsuger medan jag gör något roligare, skriver en bloggtext eller sitter i soffan och kollar på senaste Dexter. Bra verktyg gör jobbet enklare, det är bra mycket enklare att göra ett hål i en betongvägg med en borrhammare än med en vanlig borrmaskin.

Men, verktyg och hjälpmedel gör inte automatiskt användaren till expert. Om jag tvättar mina vita T-shirts tillsammans med de röda julgardinerna blir resultatet antagligen inte vad jag hade tänkt mig.

Samma sak gäller utvecklingsverktyg. När jag började programmera fanns inte många hjälpmedel och inga färdiga bibliotek med rutiner att använda. För att hantera data på disk så fick man lära sig hur man gjorde ett index för att snabbt kunna leta upp det man ville hämta. Sånt slipper man idag, eftersom det finns databasmotorer som går att komma igång med utan alltför lång lärotid.

Problemet är att om man inte har en hyfsad förståelse för hur databasen fungerar invändigt kommer man så småningom att få problem. Applikationen som fungerade så bra när utvecklaren testade den med sina 10 poster blir outhärdligt slö i den riktiga miljön där det finns tusentals rader i tabellerna och det visar sig att man inte tänkt på att lägga till några index i databasen.

Integrerade utvecklingsmiljöer

Microsoft Visual Studio är ett exempel på integrerad miljö som gör det möjligt att snabbt skapa en applikation. Rätt använd är det en riktigt trevlig miljö att arbeta i.

Det inbyggda problemet med såna här verktyg är att det kan vara FÖR lätt att bygga en applikation. Dra och släpp några färdiga komponenter och du har en applikation som pratar med en databas.

För att göra en BRA applikation måste man fortfarande ha kunskaper och erfarenhet. För att göra en säker applikation, särskilt om vi pratar web, måste man veta vad man gör. Mer om det någon annan dag…

Bra verktyg skapar helt enkelt inte en bra hantverkare.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: