Vad är Ingress?

Snart kommer de, utomjordingarna.  De kallas för “Shapers” och de förbereder invasionen genom att etablera portaler över hela världen, portaler som är osynliga för blotta ögat.   Portalerna länkas samman för att skapa fält som i sin tur kontrollerar och förslavar den befolkning som lever inom fältet.   Framtiden verkar oviss, men ett hemligt projekt hos Niantic Labs har lyckats skapa en Android-app som kan användas för att hitta och på olika sätt interagera med portalerna.

Som historien lärt oss finns det vid invasioner alltid människor som är beredda att ta på sig armbindlarna och assistera invasionsstyrkan.  De kallar sig “Enlightened” och gör sitt bästa för att bygga sina onda grönslemmiga fält över världen. Lyckligtvis finns också en motståndsrörelse som genom listigt utnyttjande av portalerna istället skapar blå harmoniskapande fält.   Striden om Jorden står alltså i praktiken mellan Enlightened och Resistance.

Ingress

Ungefär så är bakgrunden till Ingress.  Det är inte helt enkelt att placera Ingress i en kategori men “Augmented reality game” är rätt nära.  Ett spel, helt enkelt.  I stort är det en form av realtids-MMORPG som utspelar sig i vår vanliga värld.  Striden gäller portalerna och dem hittar man ute i världen.   Av hittills okända skäl befinner sig portalerna nästan uteslutande i närheten av statyer eller andra typiska landmärken.  Det finns enstaka portaler på landsbygden men i huvudsak är det tätbefolkade områden som gäller.

Med Ingress-appen som hjälp får man vandra runt och leta efter portalerna.  Portalen är grön eller blå beroende på vem som för tillfället kontrollerar den.  Oavsett vilket kan man med hjälp av appen hacka portalen och får då oftast några föremål som man senare har användning av.   T ex kan man få “resonators” som används för portaler man själv kontrollerar eller “bursters” som används för att attackera motståndarens portaler.

Hur vinner man?

Som spel betraktat är det lite märkligt att Ingress saknar ett definierat slutmål.   Med Ingress är det snarare så att varje spelare har sina egna mål.  En ny spelare börjar på level 1 av 8, så det första målet blir förstås att nå nästa level.   Sedan känns det antagligen naturligt att försvara sin närmaste omgivning eller favoritstadsdel och se till att den täcks av fina blå fält.  Så här ser tex Södermalm ut just nu:

ingresssodermalm

Strider pågår hela tiden och det finns alltid något att göra, däri ligger en gömd vinstmöjlighet.   För att spela Ingress måste man nämligen vara ute och röra på sig.  Jag själv har alltid gillat att promenera men behöver någon form av mål i siktet.  Med Ingress i mobilen finns alltid ett mål några kvarter bort och ytterligare ett lite längre bort, och ännu flera om jag går bara en bit till…   Cykel fungerar förstås också bra, jag har sett spelare i Stockholm med mobil eller tablet monterad på styret.  Bil?  Nja, det känns väl lite sådär, men kan vara användbart för att skapa länkar mellan avlägsna portaler.

Att upptäcka små parker, statyer och annat man kanske passerat många gånger tidigare men aldrig riktigt noterat kan vara rätt skoj.  Om jag inte spelat Ingress hade jag t ex inte haft en ANING om att konstverket “En kock med en stock på en bock” fanns!

kockstockbock

 

Vad behöver man?

Ingress är fortfarande beta och man behöver en invite för att spela.  Om man inte känner en spelare som man kan tigga en invite från så sägs det att man numera får ett konto nästan omgående när man registrerar sig på ingress.com .   En Android-enhet måste man förstås ha, Android 4.0 eller högre samt GPS är nödvändigt, skärm med minst 480×800 i upplösning är rekommenderat men inte ett krav.   
Numera är det bara att hämta Ingress-appen i Google Play Store eller Apple AppStore och registrera dig via appen.

Ett extrabatteri för att nödladda mobilen är bra att ha.  Att gå omkring med displayen tänd i stort sett hela tiden drar en hel del. Ständig GPS och datatrafik hjälper inte heller till att hålla batteriet på gott humör.

Sedan är det förstås frågan om att välja rätt i början.   Har man vare sig uppfostran eller samvete så finns antagligen inget som hindrar att man väljer Enlightened.  För oss andra är motståndsrörelsen Resistance det givna valet.  Men vem är väl jag att döma. När du valt rätt, gå till http://ingressresistance.se/ och ansök om tillträde till gruppen.   Bra sätt att få hjälp och hitta andra spelare.   Ofta ordnas särskilda event där man tillsammans ger sig ut för att ta över ett område och kanske svinga en bägare tillsammans.

Finns det några nackdelar med Ingress?

Att gå omkring på stan och ständigt stirra ned på sin mobil kanske skulle väckt uppmärksamhet för tio år sedan men knappast idag.   Det kan vara bra att komma ihåg att titta på omgivningen ibland, det förekommer förvånansvärt ofta andra trafikanter runtomkring en.

Ibland står man stilla några minuter under en attack för att sedan gå typ 100 meter och stå där en stund innan man kommer tillbaka till det första stället. Sånt kan ibland väcka omgivningens uppmärksamhet på ett oönskat sätt.  Att stå utanför Rosenbad kan tex innebära att en kostym med öronmussla kommer ut och undrar vad fasen man håller på med.  Vid Stockholms slott finns en portal på innergården som kan vara knepig att nå utan att drabbas av högvaktens vrede.  Vissa parker har fräckheten att stänga under natten helt utan förståelse för att där finns portaler som behöver hackas.

Niantic Labs är ett Google-projekt.  Naturligtvis finns det gott om mer eller mindre konspiratoriska teorier om vad baktanken med Ingress är.   Appen kan givetvis samla in data från spelaren, tex lära sig rörelsemönster i vissa områden.   Kanske är det också en del av kommande appar för Google Glass.   Jag själv ser inte något av detta som en potentiell nackdel, men någon annan kanske gör det.

Ingress är skoj!

Jag har bara beskrivit de allra mest grundläggande funktionerna här men det är enkelt att komma igång och via den inbyggda chaten (eller via G+-grupperna) kan du alltid ställa frågor till andra spelare om du undrar över något.    Vad väntar du på?   Men kom ihåg:

Välj klokt. Du vill inte vara en groda. Nej. Du vill inte.

Resistance is the right path

 


Publicerat

i

, , ,

av