Svenska myndigheter sponsrar kinesiska hackers

Nä, jag tror inte att svenska myndigheter sponsrar kinesiska hackers. Jag tror inte heller att brittiska ambassaden, Helsingborgs Cityförening eller American Airlines gör det.

Att jag överhuvudtaget funderar över detta beror på att Per Hellqvist’s blogg ikväll ledde mig till Jonathan James som drar märkliga och felaktiga slutsatser. Jonathan skriver om att Verket för Högskoleservice blivit hackade.

Jonathan googlade efter andra sajter som sprider samma skadliga kod och hittade den bland annat på två kinesiska sajter som han konstaterar tillhör kinesiska myndigheter. Utifrån det drar han slutsatsen att kinesiska myndigheter ligger bakom attackerna och Per Hellqvist är snabb att påstå att Jonathan lett detta i bevis.

Det gemensamma i den senaste attackvågen är att man attackerar enkla, men vanligt förekommande, mål, närmare bestämt gamla sajter skrivna i ASP. Själva attackerna sker från botnets som inte diskriminerar några sajter, det är en fullständig bombmatta där man försöker göra en SQL injection och direkt går vidare till nästa sajt utan att analysera resultatet.

De två kinesiska sajter som Jonathan pekar ut är också skrivna i ASP. Den gamla fransiskanermunken William of Ockham skulle antagligen komma fram till en slutsats av detta faktum, men resultatet skulle inte bli detsamma som Jonathans. Det är helt enkelt inte mer sannolikt att dessa två sajter avsiktligt sprider den skadliga koden än att någon av de sajter jag räknade upp i början gör det.

Jag vet inte om Per Hellqvist och Jonathan James har en politisk agenda, men den här typen av propaganda och desinformation fyller ingen annan funktion.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: