Snälla tomten, ge mig en Google TV

Det går många rykten om Google TV men ännu vet vi inte vad det egentligen är.  Mest troligt är att det bara handlar om en Android-driven burk som kan köra Android apps och som kan därmed kan användas för soffsurfande via TVn. Naturligtvis kommer den att visa reklam som placerats via Google. I någon mån en konkurrent till att ha en iPad på soffbordet.

Men det skulle kunna vara så mycket mer. Det är visserligen 9 månader kvar till jul men jag skriver en liten önskelista:

Vad jag skulle vilja ha i en Google-TV:

  • Möjlighet att titta på mina favoritprogram när jag har lust.
  • Reklamfinansierat är ok, men möjlighet att slippa reklam genom att betala bör finnas, antingen per program eller fast avgift per månad.
  • Inga tablåer. Jag väljer vad jag vill se och när jag vill se det. Problemet med soffpotatisar som inte klarar att välja själva löser man med crowdsourcade playlists (som blir en sorts “kanaler”).
  • Livesändningar behövs också men bör alltid finnas tillgängliga för att se i efterhand när man vill.
  • Möjlighet för vem som helst att lägga upp material.  En “app store” för program.  Mitt behov av att titta på hemgjorda filmer med pianospelande katter är rätt begränsat, men det skulle också ge små produktionsbolag möjlighet att nå en publik. Youtube 5.0, typ.
  • Öppet API för tredjepartsutvecklare så att tjänster typ Bambuser kan länka in sig (mot en del av intäkterna, förstås).
  • Inga geografiska begränsningar i vad man får titta på. Det finns förstås en del praktiska språkproblem, men det går att lösa.

Det är inte tekniken som sätter stopp, den finns redan. Flera av punkterna ovan finns redan som tjänster på nätet, men med en mängd begränsningar.

Det som behövs är nytt tänk (och stora mängder jurister).  TV-serier produceras redan idag ofta av fristående produktionsbolag som sedan säljer rättigheterna att visa serien till TV-kanalerna.

Ok, det här kommer inte att hända över en natt eller före julen 2010. Men på samma sätt som Apple ritade om mobilbranschen borde Google ha tillräckligt med muskler för att åtminstone påbörja förändring av TV-branschen som trots allt sett likadan ut i ett halvt sekel.

Ett litet problem i sammanhanget är att jag inte har någon TV.  Men jag förutsätter förstås att tjänsten funkar lika bra i dator och mobiltelefon.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: