SlideIT keyboard för Android

Att skriva längre texter på ett touch keyboard är inte särskilt kul. En app som gör det lättare är SlideIT keyboard som låter dig dra fingret mellan bokstäver istället för att trycka på var och en. Du behöver inte nödvändigtvis träffa varje ”tangent” rätt, programmet har en ordlista som det använder för att lista ut vilket ord du menar.   Så här såg det t ex ut när jag skrev ordet ”lättare”:

Jag började alltså på bokstaven L, drog fingret mot Ä (men som strecket visar var jag bara i närheten) och därefter vidare mot övriga bokstäver.  Ett dubbelt T sker med en liten rörelse på samma bokstav och när jag lyfter fingret vid E föreslår programmet automatiskt ”lättare”:

Därefter kan jag direkt börja skriva nästa ord.  Eller, om den föreslagit fel ord, välja ett annat som matchar, i det här fallet ”lärare” eller ”läktare”.   Ja, SlideIT har en svensk ordlista!   Det finns andra liknande apps för Android, men såvitt jag vet är SlideIT den enda som har en svensk ordlista och ett tangentbord som innehåller ÅÄÖ.

Givetvis kan man själv lägga till egna ord och den tycks lära sig vilka ord man använder mer frekvent än andra.

Appen har också en förkortningslista där man själv kan lägga till förkortningar som man vill att den ska expandera automagiskt.  När man installerat finns där några få förkortningar med som exempel, tex ”SUH” som expanderas till ”Skrattar ut högt” vilket låter som de använt Google för att översätta.  Mer udda är att förkortningen FRA finns med, den expanderas förstås till ”Försvarets Radioanstalt”.  Hmm.

Det behövs lite övning innan man vänjer sig vid att skriva på det här sättet men det tar inte lång tid förrän man skriver mycket snabbare  än med den vanliga pekfingervalsen.

SlideIT finns i en demo-version i Android Market, full version kostar €5.99, dvs ungefär 55 kr. När du installerat behöver du gå in i settings för SlideIT och lägga till den svenska ordlistan.

Hämta demo-versionen genom att scanna:


Publicerat

i

av

Etiketter: