Självmål av DN

Häromdagen upprepade DN återigen det felaktiga påståendet att FRA-motståndet initierades av en PR-byrå.

DN är tillsammans med andra gammelmedia vana vid att kunna basunera ut egna, ibland vinklade, åsikter som absolut sanning.  Förr var det så att de flesta bara läste en dagstidning, möjligen kompletterat med radio och TV.  Om tidningen friserade sanningen så var det få som hade möjlighet att upptäcka det.

Så är det inte längre, vi får våra nyheter från mängder av källor. Mer fakta från ytterligare källor nästan alltid tillgängligt ett par musklick bort. Jag är övertygad om att vi i allmänhet blir alltmer kritiska till vad som påstås just för att det är så enkelt att ta reda på mer. När vi upptäcker fel har vi också möjligheter att kommentera felen så att andra kan ta del.

DN förstår uppenbarligen inte detta och underskattade med den här artikeln sina egna läsare. Många reagerade och forskade vidare. Det citat som fanns i artikeln visade sig vara felaktigt, den citerade är i själva verket ”närmast av diametralt motsatt åsikt”.  Nu har DN redigerat artikeln och tagit bort citatet, men inte på något sätt kommenterat att de blivit påkomna med Pinocchionäsan i fullt svaj.

Det står förstås DN fritt att ha sin agenda och agera efter den, men i det här fallet blev det ett självmål och gammelmedia förlorar matchen. Igen.

Läs vad andra skriver om detta, tex hos Farmorgun


Publicerat

i

av

Etiketter: