Posten eBrev

Posten har just nu en TV-kampanj för tjänsten Posten eBrev.  Det är egentligen ingen ny tjänst, den har funnits i ett antal år och innebär att man skickar sitt brev som fil till Posten tillsammans med adressuppgifter. Posten skriver ut, kuverterar och levererar till mottagaren.  Ingen tjänst för mig som privatperson, jag skickar på sin höjd ett par pappersbrev i månaden, men för ett företag som t ex skickar ut fakturor är det klart användbart.

Eller rättare sagt, det HAR varit användbart, nyttan minskar för varje dag. Allt fler betalar sina räkningar via e-faktura eller autogiro och behöver inte få någon pappersfaktura.  Vissa leverantörer klarar att på egen hand skicka fakturan via epost och inkluderar betalningsinformation som går att använda för betalning via internetbank.

Posten har uppenbarligen förstått att behovet av tjänsten minskar och TV-reklamen går ut på att de numera även kan leverera som epost.   Inte helt fel tänkt, jag kan tänka mig företag som ser en finess i att ha en enda leverantör.

Så jag besöker sajten för att ta en titt på vad de erbjuder och möts av en flash-applikation.  Den berättar att jag nu kan välja om jag vill ha information som brev i brevlådan eller som epost.  Jag försöker klicka på de små figurerna för att välja men inser efter en stund att de inte är klickbara.  Det är förstås inte så att man kan välja något trots att det står så, i själva verket är det bara en animering i väntan på att den ”riktiga” applikationen ska laddas.  Lyckligtvis kom jag på det innan jag hade hunnit ge upp och stänga fönstret.

När det har laddat klart möts jag av en bild av ett skrivbord.  Inga ledtrådar, tydligen är det meningen att jag ska åka runt med musen över bilden för att hitta funktioner.  De flesta företag förstår att det är en Dålig Ide att spilla kundens tid, men så icke Posten.

Där fanns i alla fall ett formulär där jag kunde fylla i namn och epostadress för att få mer info.  Det gjorde jag och redan efter en dryg timme dök det upp i min mailbox.  Eller rättare sagt, det dök upp i min spam-låda.  Avsändare var no-reply@posten.se, men det var sänt från en mailserver i domänen donator.se vilket gjorde att det blev spamflaggat.  Inte HELT förtroendeingivande om de vill sälja epost-tjänster.

Brevet såg ganska konstigt ut. Det berodde på att en del av texten var inkluderad i form av bilder, inte text. Om man har sitt mailprogram inställt att inte visa bilder (något som är en bra vana av många olika skäl) så ser man inte dessa och missar alltså meddelandet.

Sorry, Posten, men är det här verkligen det bästa ni kan erbjuda?  I så fall får ni hoppas att 1800-talet ringer och berättar att hästdiligenser är moderna igen.  I nutid är ni dödsdömda.


Publicerat

i

av

Etiketter: