Politik och sökmotoroptimering

De politiska partierna verkar ha upptäckt Internet.  Med bara ett par veckor kvar till valet har de kommit på att de borde ha information om EU-valet på sina parti-sajter.

Tyvärr tycks de helt sakna kunskap om hur man gör.   Hos Moderaterna får man en frame med EU-sajten ovanpå den ordinarie och kan klicka för att komma ”tillbaka” om det var dit man hade tänkt sig.  Ok, det är inte SÅ illa, det verkar som man bara får den framen via förstasidan.  Om man hittat dit via sökmotor som leder till en undersida så tycks man hamna där direkt.

Folkpartiet har däremot ansträngt sig ordentligt för att krossa alla relationer de har med sökmotorerna. De har flyttat sin ordinarie sajt till adressen  www2.folkpartiet.se.  På den gamla adressen ligger istället sajten om EU-valet.  Det betyder att alla som bokmärkt en adress inte längre kommer till den sida de förväntar sig.  Och förstås, att alla sidor som sökmotorerna indexerat inte längre finns.

De HADE kunnat göra det här någorlunda rätt genom att använda 302-redirects, men det har de inte gjort.  Det är värre än så.  När man går till en gammal adress får man en 301-redirect till startsidan på EU-sajten.

Vanligtvis skulle jag säga ”Gör om, Gör Rätt”, men det är för sent i det här fallet.  Skadan är redan skedd.

Den projektansvarige som godkänt den här lösningen borde se sig om efter ett jobb i annan bransch.


Publicerat

i

av

Etiketter: