Otack är konsultens lön

Under en regnig sommarvecka hände det sig att IT-konsulten låg på sjukhus.  Ingen dator fanns tillgänglig i sjuksängen men mobiltelefonen var laddad med podcasts för lite underhållning.  Efter morgonens första provtagning var vila ordinerad och senaste avsnittet av TWiT höll konsulten sällskap.  Plötsligt avbröts Leo Laporte av en ilsken SMS-signal.   Det visade sig vara ett nödrop från Bäret AB, vars mailserver tycktes vara ur funktion.

Eller nödrop och nödrop, det var mer i formen Presidential Order, en sån där som är avsedd att få mottagaren att släppa tangentbordet, slå ihop klackarna och skrika YES MR PRESIDENT.   Nu hade konsulten vare sig tangentbord eller klackar men han lättade i alla fall lite på syrgasslangen.

Konstigt, tänkte IT-konsulten, vi har ju inget avtal om jour eller inställelse inom viss tid.   Konsulten skickade sålunda ett svar där han försynt undrade över den saken.  Snabbt kom ett svar från självaste Över-Bäret.  ”Sånt har jag inte tid med! Jag är omgiven av inkompetens på kontoret och måste göra precis allting själv.  Det här måste lösas NU, jag väntar ett Otroligt Viktigt Mail!” var innebörden.

Nåja, tänkte konsulten, det är trots allt rätt tråkigt att ligga här så jag kanske kan felsöka lite.  ”Det finns ju SSH-klient i mobilen, hur svårt kan det va?” hade kunnat arkiveras under ”Berömda Sista Ord”, om nu konsulten hade haft ett passande arkivskåp i närheten.

En stund (och många touchskärmstryck) senare tyder det mesta på DNS-fel.  Den DNS-server som primärt borde svara på tilltal visar sig svara NXDOMAIN.  Det sorterades, trots brist på arkivskåp, in under ”Obra” (konsulten var norrlänning).  NXDOMAIN är ett svar man inte vill ha från sin DNS.  Eller för den delen från någon annans DNS, i synnerhet om man vill att mail och annat kopplat till den domänen ska fungera.  Typiskt obra.

DNS-servern ifråga huserade hos en brittisk ISP som inte direkt gjort sig känd för effektiv och snabb kundservice. Konsulten postade ändå en ticket hos ISPn i vag förhoppning om att de skulle hoppa över lunch-pinten och faktiskt lösa problemet.   Därefter började konsulten konfigurera domänen i en annan tillgänglig DNS-server.   Lyckligtvis behövdes inte så mycket mer än en MX-pekare, men det visade sig förvånansvärt tidsödande att bygga zonfiler från en 3.5″ touchskärm.    Den brittiska ISPn visade inga livstecken, så konsulten beslöt sig för att peka om domänen till den nya servern.

Ungefär där anlände en sköterska och påpekade att det var dags för tomografi.  Det visade sig att det är olämpligt att försöka köra SSH från en datortomograf, inte bara blir 3G fullständigt utslaget, personalen blir dessutom irriterade.   Konsulten försökte förklara att han måste göra klart jobbet så att den Väldigt Viktiga Personen på Bäret AB skulle kunna få sina Väldigt Viktiga Mail, men röntgenpersonalen lät sig inte imponeras.

Väl tillbaka på avdelningen konstaterar konsulten att DNS-ändringen tycktes ha slagit igenom.  Konsulten tänkte att om inte DNS-cache-gudarna var allt för vredgade fanns det en god chans att allt fungerade.  Här skulle konsulten normalt ha belönat sig med en mugg gott kaffe, tyvärr var inte just Gott Kaffe ett tillgängligt alternativ. En kopp pulverautomatkaffe fick agera substitut.

Styrkt av kaffet skriver konsulten ett mejl till självaste Över-Bäret och berättar vad som gjorts.   Det kom aldrig något svar, vilket fick konsulten att fundera över om mailet verkligen kommit fram, men han hade förstås dubbelkollat att MX-frågor nu fick korrekta svar.   Något svar från den brittiska ISPn kom heller aldrig, men ett par webmasterforum svämmade över med arga ISP-kunder som hade motsvarande DNS-problem.

Konsulten blir så småningom utskriven från sjukhuset och skickar en faktura till Bäret AB för utfört arbete.  Någon betalning för fakturan har dock inte setts till.   Kanske, kanske, kommer konsulten någon gång att lära sig att undvika missriktade infall av ansvarskänsla.

Att vara hjälpsam är nog bra, men det betalar inte hyran eller sjukhusräkningen.  Otack är alltför ofta konsultens lön.

(Bäret AB heter förstås egentligen något annat men såvitt vi vet är Över-Bäret fortfarande väldigt väldigt upptagen. Och viktig.)


Publicerat

i

av

Etiketter: