Netflix Sverige

Jag har i många år tjatat om att tablå-TV är död, den har bara inte förstått det själv än.   Att se TV-program på bestämda tider är rena stenåldern och även om PVR-burkar hjälpt till att frigöra tittandet från klockslaget är det bara en tejplösning.   Streaming är förstås lösningen för att titta när man vill, inte när TV-kanalen vill.    Tyvärr har vi i Sverige inte haft tillgång till några tjänster med bra utbud.

Idag har Netflix öppnat sin sajt även för oss svenska besökare.   För endast 79 kr per månad får man ett smörgåsbord dukat med TV-serier och filmer.   Man får titta hur mycket man vill och kan titta från dator, mobil, surfplatta eller spelkonsoll. Många nya ”smarta” TV-apparater har inbyggt stöd för Netflix.

Så långt är allt utmärkt.  Fast pris på en rimlig nivå, det är enkelt att välja en film eller en TV-serie att titta på.  Man kan börja titta i TV-soffan och se klart från sängen via mobilen eller surfplattan.

Så var det då det här med utbudet.

När det gäller film finns de typiska titlarna fram till ungefär förra året.    Men för mig som är intresserad av TV-serier är valmöjligheterna kraftigt begränsade.    Ta till exempel serien Fringe:

För ett par veckor sedan började den femte säsongen av Fringe på amerikansk TV, men hos svenska Netflix finns bara två säsonger.  Lika illa ser det ut för de flesta serier.   Flera serier jag söker efter finns inte alls, trots att jag vet att de finns hos Netflix för amerikanska användare.

I någon mån kanske det beror på att Netflix erbjuder svenska undertexter och att det tar tid att ordna, men huvudsakligen är det visningsrättigheterna som ställer till problem.   Svenska kanaler har visningsrättigheter för TV-serier med avtal som löper över lång tid och gör det omöjligt för Netflix att visa serien i Sverige.   Trist men förhoppningsvis något som blir bättre med tiden.

En del barnsjukdomar finns i den svenska versionen.  När jag försöker titta från min browser får jag veta att datumet i min dator är fel.

Jag är rätt säker på att det där är dagens datum.   Jag trodde först att det berodde på att de inte uppskattade att min dator är inställd på amerikanskt datum-format men det verkade inte göra någon skillnad när jag växlade till svenskt.   Troligen något som blir åtgärdat inom kort.

(Update:  det här är ett Silverlight-problem.   Stäng alla browserfönster, gå till (i varje fall för Windows 7) c:\programdata\microsoft\playready och radera filen mspr.hds.   Gå sedan till Netflix igen och prova att titta på något. Klart som korvspad. )

 

Tycker jag att Netflix är värt 79 spänn per månad trots begränsningar i utbudet?   Som det ser ut just nu består svenska Netflix smörgåsbord mest av gamla konserver.

Just för stunden skulle jag helst vilja se det senaste avsnittet av The Mentalist som gick på amerikansk TV igår kväll, men trots att jag sitter här med kreditkortet i näven finns ingen (laglig) tjänst som vill ha mina pengar och kan visa mig det avsnittet.  Visst är det konstigt?

Men när man har tråkigt är det ändå rätt skönt att utan krångel kunna plocka fram en film eller en äldre tv-serie att titta på och Netflix är både enkelt och krångelfritt.   Så, kanske.  79 kr är en rimlig nivå.

 

Just nu får man prova Netflix gratis i en månad, men måste registrera sig med kreditkort som kommer att debiteras om man inte säger upp abonnemanget när provperioden är över.    Netflix Sverige

Om du har Spotify Premium finns ett ännu bättre erbjudande, då får du prova gratis året ut.   http://www.netflix.se/spotify    (den länken funkar förmodligen lika bra om du inte har Spotify, så prova den först.   Tack @amo för påpekandet)

 

 

 

 


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter: