Mr. Penumbra’s 24-hour bookstore

Alldeles för få böcker har passerat genom min Kindle senaste året, men nyligen läste jag ”Mr. Penumbra’s 24-hour bookstore”, en trevlig bekantskap som var svår att lägga ifrån sig när jag börjat läsa.

Huvudpersonen känns som en trevlig figur, en designer som en gång gjort en award-winning logo för ett företag som tillverkade algoritmbaserade bagels. Världen var dock inte redo för perfekta bagels och vår hjälte tvingas söka nytt jobb. Slumpen (eller möjligen the Singularity) för honom till Mr. Penumbra’s 24-hour bookstore där han får ta nattpasset. Det visar sig förstås att det inte är en vanlig bokhandel.

Stamkunderna tycks vara rätt märkliga och böckerna som de lånar istället för att köpa är ännu märkligare. Snart står det klart att det finns ett mysterium att utforska, samt ett hemligt sällskap som tycks vara någon sorts typografins tempelriddare. Kanske gömmer sig rentav en konspiration i de dammiga hyllorna.

Till sin hjälp har vår hjälte bland annat Kat, som jobbar hos Google och förfogar över såväl General Hadoop som 10000 estländska fotsoldater.

She’s wearing the same red and yellow T-shirt from before, which means (a) she slept in it, (b) she owns several identical T-shirts, or (c) she is a cartoon character – all of which are appealing alternatives.

Han har även vännen Neel som blivit rik på ”middleware”.

Today, that software is the de facto tool for the simulation of breasts in digital media

Det är gott om geekiga referenser i storyn. Vår hjälte (nämnde jag att han gjort en award-winning logo?) berättar hur vackert språket Ruby är och varför kocken hos Google inte kan bli PM. Men hur är det egentligen med den Stora Hemligheten? Går det att dekoda de gamla böckerna och är det i så fall fusk att använda dator till hjälp?

”Mr. Penumbra’s 24-hour bookstore” är inte direkt en ny ”daVinci-koden” men det är en rätt underhållande historia som berättas på ett charmigt sätt. Finns hos AdLibris eller Amazon.


Publicerat

i

,

av