Lyfter på hatten för Thomas Mattsson

Under kvällen meddelade Thomas Mattsson via Twitter att en rättelse till Marklund-krönikan var på gång.   Nu ser jag att den finns på plats och jag lyfter på hatten i Mattssons riktning för hans och Expressens korrekta agerande.  De har redigerat krönikan och lagt till en notis om vad som rättats.  Rätt tänkt och utfört.

Nu är jag förstås part i målet i just det här fallet även om syftet med mitt blogginlägg inte var att knäppa vare sig Marklund eller Expressen på näsan.

Jag råkade läsa en artikel och ifrågasatte innehållet. Jag kunde använda mina egna kunskaper till att kontrollera fakta. När jag upptäckte att verkligheten avvek kraftigt från artikelförfattarens beskrivning tyckte jag det var värt att skriva om vad jag funnit.

När jag under eftermiddagen insåg hur många som besökt min blogg för att läsa just det här inlägget och hur många andra som bloggade om detta tyckte jag först det var en smula obehagligt.   Det kändes lite som ett drev och såna är sällan trevliga.  Men sedan tänkte jag en stund till.

Visst fann jag själv ett visst nöje i att det var just Liza Marklund som var ute och cyklade på djup is.  När Jan Guillou, Mats Svegfors och de andra stofilerna i gammelmedia rangordnar folk så är Marklund en ”riktig journalist” och såna som jag en ”glad amatör”.

Det här råkade vara en IT-relaterad fråga och jag får faktiskt betalt för att tillämpa mina kunskaper och erfarenheter inom det området så per definition är jag inte amatör (glad är jag däremot ofta).  Därför kan jag göra bedömningen att Marklund inte gjort något försök att verifiera sina uppgifter, trots att det påstås vara kännetecknande för en ”riktig journalist”.

De som framställer sig själva som ”riktiga journalister” borde tåla en granskning. De borde rimligtvis vara rädda om sin egen trovärdighet. Om det vid flera tillfällen är just Marklunds trovärdighet som ifrågasätts är det troligare att det faktiskt är ett problem med den än att debattörerna har någon annan agenda. Därför fyller bloggdebatten en funktion.

Riktiga journalister behöver också Riktiga Redaktörer. En Riktig Redaktör måste kunna rätta sina journalister och erkänna fel när de själva vill göra det. Därför nominerar jag härmed Thomas Mattsson till titeln Riktig Redaktör.  Han har nog inte förtjänat den riktigt än, men han rör sig i rätt riktning.

Liza Marklund har fått en utnämning på annat håll

Annat intressant på samma tema: Knuff


Publicerat

i

,

av

Etiketter: