Landstinget och skattepengarna

Under ett antal år spenderade jag mer tid på flygplatser och flygplan än hemma.  Med i handbagaget (laptopväskan) fanns alltid min lilla astmainhalator från Omron.   Utan den hade jag knappast kunna jobba eller resa överhuvudtaget och hade jag försökt hade det sannolikt blivit många besök på exotiska akutmottagningar.

Den genialiska lilla handhållna apparaten ersätter den femkilosklump som normalt finns på akutmottagningar och hemma hos astmatiker.    Jag köpte den ursprungligen i USA och den har hängt med i nästan tio år tills den nyligen förångade sin sista medicindos.   Även om jag inte reser numera så vill jag ha en ersättare och började leta efter en svensk leverantör.

Det visade sig att det finns en svensk importör och de upplyste mig att priset låg strax under 5000 kr, men att jag förstås borde kunna få en gratis av landstinget om min läkare intygade behovet.  Efter några minuters googlande kunde jag konstatera att flera postorderfirmor på nätet sålde apparaten.  Det kanske är på sin plats att påpeka att själva apparaten inte kräver något recept medan medicinen man laddar den med är receptbelagd.

De amerikanska priserna låg uppemot 200 USD men en brittisk firma hade det bästa priset, 90 GBP inklusive frakt.  Inte mycket att fundera över, jag klickade på köp-knappen och fiskade fram kreditkortet.

Men där någonstans började jag fundera över det svenska priset.   Det är sannolikt inte många som själva köper den här typen av utrustning i Sverige, de flesta får (förhoppningsvis) sin via landstinget.  Men det betyder alltså att landstinget betalar flera tusen skattekronor för något som jag själv som slutkund kan köpa för en tusenlapp.

Utan tvekan saltar den svenska importören priset så mycket de vågar, men det borde väl ändå finnas inköpare hos landstinget som klarar att ifrågasätta priser?  I synnerhet då när det gäller produkter där man enkelt kan göra prisjämförelser på nätet.

Jag har stort förtroende för vårdpersonalen i svensk sjukvård men när det gäller landstingsbyråkraterna känns det som det finns mycket att optimera.

Uppdatering: Fick ett mail som undrade vilken webbshop som jag köpte denna lilla astmainhalator från. Det var http://www.chemistdirect.co.uk/ , utmärkt service. Jag beställde en tisdag och på fredag samma vecka kunde jag hämta ut den hos mitt lokala postombud.  (Nej, jag har inte provision från dem 🙂


Publicerat

i

av

Etiketter: