Köp och sälj dina vänner!

 

Sociala nätverk på nätet är en del av vardagen för de flesta av oss.  De används på olika sätt, en del gillar att logga allt de gör under dagen och andra använder dem för att bygga kontaktnät.

Numera kan man också bygga ett eget imperium med hjälp av sina nätkontakter, i varje fall ett virtuellt imperium.   EmpireAvenue är en tjänst som varit igång i ett år men som inte tagit fart förrän ganska nyligen.

EmpireAvenue är ett socialt nätverk som är ett spel, eller möjligen tvärtom.  Alla deltagare får en egen ”börskurs” som förändras genom att andra deltagare köper eller säljer andelar.  Kursen påverkas också av hur aktiv man är i sociala nätverk, tex Twitter, Facebook eller Linkedin.

Jag har kört EmpireAvenue ett tag nu och gillar konceptet.  Dels gillar jag det som spel, det kan bli rätt vanebildande att försöka få sin aktieportfölj att växa i värde.  Dels har jag funnit en del nya intressanta människor som jag nu följer via Twitter.

För att registrera dig går du till EmpireAvenue, du kan antingen registrera dig med användarnamn (som förstås kallas för ticker) och lösenord eller genom Facebook-inloggning.   Alla nya användare startar med samma mängd av den virtuella valutan som kallas för Eaves.  Börskursen är alltid 10 Eaves för en ny användare.

Det första du bör göra är att fylla i din profil och skicka upp en profilbild.  De som investerar tittar på nya profiler och om du inte ansträngt sig lite för att göra profilen intressant kommer ingen att köpa dina aktier.

Därefter bör du ansluta dina sociala nätverk. För närvarande finns Twitter, Facebook, Flickr, Linkedin och Youtube med (Foursquare sägs vara på ingång).  Om du har en blogg kan du lägga in adressen till den.  All aktivitet som du gör på något av de nätverk du har anslutit påverkar din börskurs.  Om du inte är flitig på något av dessa nätverk kan du fortfarande använda EmpireAvenue som en ”investerare” och helt enkelt spela spelet. Din aktivitet i EmpireAvenue påverkar också din börskurs.

Sedan gäller det att förvalta sitt kapital så bra som möjligt.  Att köpa aktier i andra nya användare kan vara en bra ide.  Det finns en lista över nyanlända spelare, titta på deras profiler för att bedöma om du tror att de kommer att öka i värde.   Om de har anslutit tex Twitter, kolla om de verkar vara någorlunda flitiga twittrare.  Kursen för en normal twitteranvändare går i allmänhet upp från 10 till 20 redan första dygnet, ibland mycket snabbt.  Genom att köpa och sälja nya användare kan man hyfsat snabbt öka sitt kapital (tänk dock på att du betalar en avgift vid köp).

När du studerar en profil, titta efter den här rutan som visar hur aktiv användaren är:

Det här är uppenbart en aktiv användare, det garanterar inte att kursen stiger men det är i alla fall inte sannolikt att den rasar så länge användaren är aktiv.

Dyrare aktier är i allmänhet inte intressanta när man börjar spela, de förändras inte lika snabbt. De har istället fördelen att de ger en bättre utdelning.  En gång per dygn får man en aktieutdelning från de aktier man äger, den är oftast betydligt högre per aktie för dyrare tickers.

Var aktiv i EmpireAvenue för att höja din egen börskurs. Varje ticker har något som liknar Facebooks ”wall” där man kan skriva och kommentera.  När du köper en aktie, använd ”shout out” för att berätta att du köpt den.  Det spelar ingen större roll vad du skriver, men att du gör det räknas som en aktivitet.  Du kan även gå med i intressegrupper, det finns mängder med sådana som fungerar som egna små communities.

Det finns en chat-funktion med olika chatrum, den kan vara bra för att få tips och goda råd, men köp inte sånt som rekommenderas utan att ta en titt själv för att bedöma om det verkar vara ett bra köp.  Chaten är tyvärr fristående från sajten så den räknas inte som aktivitet.  Vissa chatrum används för att promota aktier, men gör inte det själv om du inte är säker på att det är ok i just det chatrum du är i.

Så, vad väntar du på?  Gå till EmpireAvenue och bygg ditt imperium.

Glöm inte att köpa FFNZ. 🙂


Publicerat

i

,

av

Etiketter: