Heder åt svensk Pirate Service

Nä, det här handlar inte om pirater utan om SVT. Erik Fichtelius kallar med välplacerad humor nätsändningarna från TPB-rättegången för just Pirate Service.  Det är inte första gången de sänt rättegångar men jag tvivlar på att de haft motsvarande mängd intresserade lyssnare tidigare (det skulle förresten vara intressant att se statistik på antalet lyssnare).

Utöver att själva initiativet är utmärkt är även genomförandet mycket bra. Tekniken fungerar utan vidare och i den flash-baserade spelaren uppdateras ständigt bilder/text som berättar vad som händer och vem som talar.  Alla tidigare sändningar finns prydligt strukturerade och gör det möjligt att lyssna i efterhand om man inte haft möjlighet att göra det i realtid.

SVT och SR har sedan länge förstått möjligheterna med nätet. Den här sändningen hade inte varit möjlig med tradionell teknik, frekvenserna räcker inte till för den här typen av extrasändningar.

Kort sagt, public service när den är som bäst. Enligt min mening tillräckligt bra för att ensamt motivera mig att betala tv-licensen nästa kvartal också.

Något jag länge önskat mig är att kunna söka i det nästintill bottenlösa arkiv av material som finns hos både SR och SVT.  Jag föreställer mig att de som jobbar med sajterna gärna skulle erbjuda det.  Det skulle förstås krävas en enorm arbetsinsats för att digitalisera alla gamla band som finns i arkiven men det är tyvärr inte det stora problemet eller den största kostnaden.

Problemet är att upphovsrätten i sin nuvarande form sätter stopp för möjligheten att lägga ut materialet på nätet. Så snart det förekommer ett inslag som SR/SVT inte själva äger rättigheterna till blir det mycket komplicerat att reda ut vem som ska ha betalt.

SVTs vd Eva Hamilton tycks också se detta som ett problem och önskar sig modern lagstiftning via en artikel i SVD.  Av outgrundlig anledning blandar hon in TPB i frågan, men visst är det intressant att även den svenska stats-televisionen är av åsikten att upphovsrättslagarna är omoderna?

Andra bloggar om:


Publicerat

i

,

av

Etiketter: