Gör Peter en Liza?

På Aftonbladets prylblogg skriver Peter Pettersson om hur Piratebay blåser idella släktforskare på pengar.   Precis som i förra veckans krönika av Liza Marklund finns det anledning att ifrågasätta uppgiften om antal nedladdningar.   Släktforskning är populärt men 25000 nedladdningar låter helt osannolikt och det finns inget sätt att verifiera uppgiften hos Piratebay eftersom de inte publicerar antal gjorda nedladdningar.

Peter räknar ut att släktforskarna genom dessa påstådda nedladdningar gått miste om närmare 15 miljoner kr.   Släktforskningen är därmed i fara, ”De frivilliga släktforskarna har inte råd” skriver Peter.

Men vänta lite.  Vad är det de inte har råd med?  När jag läser på Släktforskarförbundets egen sajt så säger de att insamlandet av uppgifter sker ideellt, frivilliga kan anmäla sig att utföra uppgiften på sin ort. Utan ersättning.  Och nu har de alltså inte längre råd att inte betala ut någon ersättning?

Om man besöker sajten Släktdata så kan man dessutom läsa att de har fått den här CDn av Släktforskarna för att gratis lägga ut den på nätet i sökbar form. Det verkar bra tänkt och mycket billigare än att pressa CD nu när de har så ont om pengar.

Jag kan bara dra slutsatsen att Peter gjorde en Liza.  Han trodde att han hade en billig poäng i piratdebatten och i likhet med Liza Marklund tyckte han inte att han behövde kontrollera fakta.  Jag antar att Peter alltså är negativt inställd till piratkopiering och upphovsrättsbrott.

Peter verkar dock inte veta vilket ben han ska stå på.  För drygt en månad sedan fanns det en artikel i Aftonbladet där Peter berättade hur man kan gå runt det upphovsrättsliga skyddet hos amerikanska tv-sajter.  Ville man veta detaljerna så fick man snällt betala till Aftonbladet först eftersom artikeln låg i deras ”Plus”-tjänst.

Är det alltså ok att uppmana till upphovsrättsbrott när Aftonbladet själva tjänar på det?

Upphovsrätten mår bra av att diskuteras, men visst vore det trevligt om det kunde ske med annat än påhittade fakta?

(tack till Erik Laakso som uppmärksammade mig på Släktdata-sajten!)

Annat intressant på samma tema: Knuff


Publicerat

i

,

av

Etiketter: