Google hosting

När man bygger en webapplikation behöver man förstås en server att köra den i.  Det är ingen brist på företag som säljer det som tjänst, du kan för en liten summa för månad hyra plats i deras servrar.  Vanligast är att man delar server med andra, vilket fungerar bra så länge du har måttlig trafik till din sajt.

När sajten växer kan man hyra en egen server eller köpa en egen burk och hyra plats och bandbredd hos samma företag.  Men vad händer när man har en väldigt populär sajt som behöver mycket bandbredd och lagringsutrymme?

En lösning är att använda virtuella servrar hos någon som har fett med kapacitet och som tar betalt för hur mycket den utnyttjas.  Amazon har haft en sådan tjänst i flera år och det finns en del stora sajter som utnyttjar den.  Amazons tjänst är tyvärr ganska okänd, de flesta tänker fortfarande bara ”bokhandel” när de hör namnet.

Nu ger sig även Google in i leken med sin nya tjänst Google App Engine.  Som vanligt med Googletjänster så är det en beta-version och som vanligt är grundversionen gratis.  Man får 500MB utrymme och utrymme för ”5 miljoner sidvisningar” per månad.

Det betyder att man kan starta sin sajt där praktiskt taget utan några kostnader, när sajten växer och man förhoppningsvis har intäkter betalar man för den prestanda man utnyttjar.  Det ska bli spännande att se hur det fungerar i praktiken.

Google torde ha mer erfarenhet av att driva stora datacenters än någon ISP i världen och en möjlighet till marknadsföring som ISPernas marknadschefer bara kan drömma om.

Om jag hade ägnat mig åt att sälja webhosting så hade jag nog bytt bransch nu…


Publicerat

i

av

Etiketter: