Fossiler hos Telia

Jag och närmare 900000 andra svenskar får vår elström från Fortum. I våra eluttag ansluter vi tyska borrmaskiner, koreanska TV-apparater och svenska mikrovågsugnar. Vi kan handla elprylar i vilken butik som helst utan att den som levererar el till vägguttaget har några åsikter om det. Fortum kräver inte att jag handlar mina glödlampor hos dem, det gör inte heller Vattenfall eller andra elleverantörer.

Samma sak gäller nätverksuttaget som är min anslutning till Internet. Via uttaget ska IP-paket transporteras. Min IP-leverantör ska se till att de kommer fram. JAG bestämmer vilka tjänster jag vill använda.

Ganska självklart, eller hur?

Uppenbarligen är det inte alls självklart för fossilerna hos Telia som längtar tillbaka till det gamla monopolet, en tid när de kunde bete sig hur illa som helst utan att riskera några efterverkningar.

Om man får sina IP-paket från Telia kan man nämligen inte använda vilka tjänster som helst på nätet. Det är uppenbart att Telia är ett företag som på alla sätt saknar verklighetskontakt och visioner och som försöker kompensera det genom att låsa in sina kunder.

Nu ryktas det att France Telecom vill köpa TeliaSonera.  Tja, det kan inte bli sämre. Eller?


Publicerat

i

av

Etiketter: