Din iPhone spionerar på dig

Alasdair Allan och Pete Warden är två alerta utvecklare som hittade en intressant fil bland de filer som hamnar på disk när man synkar sin iPhone via iTunes.

Filen visade sig innehålla en fullständig logg över alla basstationer som iPhonen varit i kontakt med. Datum, tid och position noggrant noterade.     De har nu gjort ett hack som läser filen och plottar allt snyggt och prydligt på en karta.    Programmet kan hämtas här.

Det känns inte nödvändigt att påpeka hur märklig den här loggningen är. Helt klart är att datat är en guldgruva för den svartsjuke eller nyfikne som har tillgång till en dator som använts för synkning.

Vid gränspassager sker allt oftare en scanning och/eller kopiering av data från laptopdiskar.  Den här filen kommer förstås med där också och kan berätta en hel del om datorägarens vanor.

Å andra sidan har mobiloperatörerna tillgång till samma information.  Samma info som staten vill lägga vantarna på genom datalagringsdirektivet.

Ur den synvinkeln har jag hellre loggfilen i min egen dator än i statens, men det ska bli spännande att se hur Apple förklarar sig.  Jag gissar på (bort-)förklaringen att det var en debugfunktion som inte var menad att vara med i produktion.

Om du har en iPhone och vill minska risken att någon tittar på loggen, kan du välja att kryptera din backupdata i iTunes, men tänk på att välja ett bra lösenord.


Publicerat

i

av