Det perfekta inbrottet – med hjälp av Fortum?

Nyss fick jag en papperslapp i brevlådan. Lappen berättar att gasledningarna i huset ska luftas på måndag och att de därmed behöver tillgång till lägenheten. Om man inte är hemma samlar de in nycklar i porten på morgonen.

Meddelandet uppfyller alla tecken på phishing, men misstänksam som jag är ringde jag förstås Fortum för att kolla om de verkligen gör på det sättet. Jodå, det gör de. När jag frågade om man kunde förvänta sig någon form av legitimation från den som tar emot nycklarna lät kundtjänsten helt oförstående. Det skulle alltså inte vara svårt att ordna ett blåställ med en Fortum-logga på och skaffa sig fri tillgång till ett antal lägenheter genom den här metoden.

När jag ser ett stort företag göra på det här sättet får jag plötsligt bättre förståelse för varför folk blir lurade av phishing-email.


Publicerat

i

av

Etiketter: