Design för syns skull?

Nämner man design så tänker de flesta på mode. Men design är inte bara utseende, det handlar också om funktionen.

Varje gång man står och rycker i en dörr för att till slut inse att man ska skjuta den åt andra hållet har man fallit offer för dålig design. Hade det varit god design hade man intuitivt förstått att man skulle trycka på handtaget istället för att dra i det. Vi möts dagligen av den här typen av problem, men få tänker på att det är just designen som avgör om vi automatiskt gör rätt eller om vi tvingas fundera över hur det fungerar.

Design är alltså något viktigt. Om vi håller oss till webdesign så vill man dels att besökaren ska tycka att sajten ser bra ut, dels att han ska förstå hur innehållet är organiserat. Själv kan jag inget om grafisk design, jag kan inte rita en streckgubbe så att någon förstår vad det föreställer, men när det gäller funktion så känner jag liksom de flesta människor om något är lätt att använda eller inte. Det ska vara lätt att hitta det man söker och att navigera mellan sajtens olika delar. Funktioner i sajten ska vara lättbegripliga.

Någon som inte tycks ha förstått balansgången mellan utseende och funktion är David Fogelberg. Enligt den här artikeln på idg.se har han gjort ett förslag till hur filmdatabasen imdb.com borde se ut.

IMDB är en guldgruva för filmälskare, där finns all möjlig info om de flesta filmer som gjorts. När jag ser en skådis på TV och inte kan komma på var jag sett honom eller henne tidigare kommer IMDB till undsättning. Antingen går jag direkt till IMDB och söker upp filmen jag tittar på, eller också googlar jag på namnet och hamnar rätt i alla fall eftersom IMDB är välindexerad. Ofta hittar jag ytterligare någon film med samma skådis som verkar intressant.

Det är en databas som ser ut som en databas” säger David och tycker tydligen att det är en nackdel men det ÄR en databas och används som en sådan. När han säger att man skulle kunna bygga hela sajten i Flash vet jag inte om jag ska skratta mig harmynt eller gråta floder. Sökmotorindexering och möjligheten att kunna bokmärka en sida skulle bli kraftigt begränsad även om det tekniskt är möjligt.

Jag är övertygad om att det går att förbättra IMDB på flera sätt, men Davids förslag hamnar i arkivet för misslyckade PR-kupper. Att byrån han jobbar för levererar PHP-felmeddelanden när man försöker besöka deras egen sajt ökar inte direkt förtroendet för dem.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: