Censuren sprider sig

I Australien, som på många sätt är ett trevligt land, sätter myndigheterna upp filter för att hindra folk från att besöka olämpliga platser på nätet. Dvs, myndigheterna bestämmer vad som är lämpligt, hur skulle det se ut om folk själva skulle bedöma det.  Liknande filtrering sker på andra ställen också, tex i Danmark. Även i Sverige förekommer viss filtrering, om än i ganska blygsam skala i dagsläget.

I Australien kan man råka ut för höga böter,11000 AUD per dag (ca 60000 kr), om man råkar länka till en ”olämplig” sajt.  Om detta rapporterar bland annat Sydney Morning Herald.   Något märkligt i sammanhanget är att själva listan är hemlig, så hur ska man veta om en länk betraktas som olämplig eller inte?

Nu har listan läckt ut till Wikileaks och när jag tittar på den undrar jag över hur listan är skapad. Flera av länkarna innehåller nämligen söksträngar.

Någon tycks tex ha gjort en sökning på ”girl+12+year+old+fuck+with+boy+13+year+old” och därefter bestämt sig för att resultatet av sökningen var olämpligt och borde spärras.  Eh, jaha?

Det tyder inte direkt på att den som skapar censurlistan har den minsta aning om vad han håller på med…

I listan finns också flera europeiska betting- och poker-sajter.  Här kan man anta att det inte handlar så mycket om att innehållet är olämpligt utan att staten föredrar att man spelar bort sina pengar hos inhemska bookmakers (betting är lagligt i Australien).  Youtube, 4chan, Wikipedia och en av Mozilla-listorna hos Google Groups tycks också innehålla sådant man inte får läsa om eller titta på om man befinner sig i Australien.

Myndigheterna förnekar att den läckta listan är den korrekta, men för säkerhets skull tycks de nu ha spärrat möjligheten att komma åt Wikileaks också.

Censur är hursomhelst synnerligen olustigt och tyvärr är det bara början vi ser nu.

Läs mer hos Wired eller the Register


Publicerat

i

av

Etiketter: