Byta domännamn för befintlig sajt

Det kan finnas flera skäl till att man vill byta domännamn på en befintlig sajt, men om man ska göra det är det bra att tänka till innan.

En bra sak man kan göra är att snyggt redirecta gamla sidor till sina nya motsvarigheter, något som är lätt att åstadkomma när det faktiskt bara är domännamnet som skiljer.

En mindre bra sak är att helt enkelt duplicera sajten och låta den gamla ligga kvar. Det är inget bra sätt att bli kompis med google och andra sökmotorer, om man sedan kombinerar det med att felkonfigurera apache/tomcat så blir det en riktigt usel användarupplevelse för den besökare som råkar hitta dit.

Ett typiskt exempel på detta är carema.se som tydligen är menad att ligga under domänen caremasjukvard.se numera.  Om man förirrar sig till carema.se, vilket inte är svårt när den tex är länkad från Vårdguiden, så funkar bara en bråkdel av länkarna.   De flesta tycks ha rätt relativ del i adressen, men domänen är fel.

Carema sjukvård

De flesta som drabbas av det där felmeddelandet ger antagligen upp.  Just i fallet med sjukvård kanske man ringer istället, men om man hamnat på den trasiga sajten genom att googla är det inte så osannolikt att man istället googlar fram ett annat, fungerande, alternativ.  Såvida man inte råkar vara en sjuk geek, då ägnar man istället natten åt att undersöka andras defekta sajter.

Carema Sjukvård är förhoppningsvis bättre på sitt verksamhetsområde än de är på att bygga webb. Å andra sidan tycks Carema ha haft konsulter till hjälp, man undrar vad konsulterna tror att DE är bra på?

Gör om, gör rätt.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: