nic.se meddelar att Björn Eriksen har avlidit.  Namnet säger kanske inte så mycket för de flesta internetanvändare, men för oss som varit med ett tag är detta en riktigt tråkig nyhet. De flesta kallade honom ”ber” eftersom det var hans loginnamn och man vande sig vid att maila till ber@sunet.se.

1983 kopplade ber ett modem till den dator som blev den första i Sverige att anslutas till EUnet. Han tog emot ett mail från Jim McKie i Amsterdam och det som skulle bli den svenska delen av Internet var i drift.

Eldsjälen ber ansökte 1986 om toppdomänen .se och blev därmed också ansvarig för den (rent formellt var faktiskt .se hans egen domän!). 

När jag i slutet av 80-talet skulle registrera min första .se-domän ringde jag ber. Vi hade ett långt och trevligt samtal och när samtalet var över så var också min domän igång.

Under många år var det ber som ensam skötte allt som hade med .se att göra och när Internet började ta fart ägnade han all sin vakna tid åt att registrera nya domäner. Beställningar och ändringar sköttes huvudsakligen via mail, det fanns inte längre tid till pratstunder med blivande domäninnehavare. ber blev känd för att besvara mail genom att citera den begärda registreringen eller ändringen och själv bara lägga till ”ok.” på slutet.

När jag tänker tillbaka känns det bara trist och opersonligt att man numera faktiskt kan registrera en domän från sin WAP-telefon.  Men om jag kunde maila ett ”Tack för allt” till ber nu, så är jag rätt säker på vad svaret skulle bli:

ok.

ok.


Publicerat

i

av

Etiketter: