Android spionerar också?

Efter all press om iPhones loggande av positioner är det naturligtvis intressant att veta om det finns motsvarande funktioner i Android. Det korta svaret är ”ja”, men det svaret förutsätter att man har lust att jämföra äpplen och päron.

Det finns en fil i Android som innehåller positionsdata, så långt är det likadant som i iPhone. Men medan iPhone tycks fylla på filen i all oändlighet så är filen i Android bara en tillfällig cache. Den innehåller de senaste positionerna och lagrar data i max 48 timmar. Cachedatat kan användas när en app vill veta position men inte behöver så exakt info att man måste dra igång GPSen, vilket då sparar batteri. Man kan också använda sig av cachedatat för en ungefärlig position under den tid det tar för GPSen att få en bra fix från GPS-satelliterna.

Det är alltså inte riktigt samma sak som att logga positioner för alltid. Det har spekulerats i om det var meningen att filen i iPhone skulle fungera på samma sätt, men att en bugg eller rent förbiseende gjort att filen inte rensas.

Så här långt är det alltså en funktion som används lokalt i telefonen.   Det finns också de som argumenterar för att Android även rapporterar positioner till Google som använder den informationen för att bygga upp sin egen positioneringsdatabas, att användas för positionering av telefoner och datorer som saknar GPS.

Ja, Android rapporterar sånt till Google regelbundet, men det finns en i mitt tycke väldigt väsentlig detalj.  Användaren kan välja om rapportering ska ske eller inte.

Så här ser det ut i min Nexus (Android 2.3.3) när jag slår på positionering via mobiloperatör/WiFi:

 

Jag får alltså själv välja om jag tycker det är ok att skicka info till Google eller inte. Notera att kryssrutan ”Use wireless” alltså handlar om positionering. Oavsett om man godkänner rapportering eller inte fungerar förstås WiFi-uppkoppling som vanligt i telefonen.

I min lilla labbtelefon, Huawei U8300, ser det ut så här i svensktalande version (2.1-update1):

 

Man kanske kan ha synpunkter på översättningen, men funktionen finns med och användaren kan välja.

Att ha möjlighet att slå av eller på rapporteringen känns i varje fall marginellt bättre än att automatiskt ha godkänt den inbyggda spionen via ett avtal som man möjligen har ingått när man köpt telefonen.

Generellt har jag en hel del åsikter om att hårdvarutillverkare tar sig friheter på det här sättet.  Om de ska plocka ut information från min utrustning och använda/behandla på något sätt så är det oerhört viktigt att det är tydligt, att det är opt-in samt att man kan slå av eller på när man vill.  Det är min information och jag vill ha rätten att bestämma över den.  Jag använder t ex Foursquare, Gowalla, Places, Latitude och andra tjänster som är baserade på positionering, men det är jag som bestämmer när, var och hur.

 

 

 


Publicerat

i

,

av

Etiketter: