Amazon Fail

Under dagen har det förekommit många teorier om Amazon Rank. Ett metatroll har till och med tagit på sig skulden och beskrivit hur han gjorde för att sänka rankningen. Det finns många hål i hans beskrivning, så jag skippar den historien.

Eftersom jag fortfarande inte har hittat min foliehatt så köper jag istället den förklaring jag hittat hos Mike Daisey.  Det var inte frågan om en glitch. Den tekniskt korrekta benämningen på det som drabbade Amazon är PEBKAC. En av deras administratörer, en fransk sådan sägs det, schabblade helt på egen hand utan särskilda instruktioner från ledningen.

Jag körde en diff på det dataset jag sparade igår natt och konstaterar att många av de böcker som då saknade rank numera har det.  Allt väl så långt, alltså.

PR-mässigt får Amazon inte några poäng.  Jag har svårt att tänka mig att Amazon inte har någon som ansvarar för omvärldsbevakning och håller koll på vad som sägs om företaget.  De har ett officiellt Twitterkonto men det används bara som megafon, det finns ingen som lyssnar.

De hade på några minuter kunnat lägga upp en enkel webbsida.  ”Vi ber om ursäkt för det inträffade och kommer att se till att det inte kan hända igen” hade räckt långt, särskilt om de skickat ut länken via Twitter. Det hade bromsat allt negativt som fortfarande sägs där.

Istället stack de huvudet i sanden och mumlade något om en glitch i systemet.

Amazon Fail är ett begrepp de kommer att få leva med länge. De är nu ett lysande exempel på hur man inte ska hantera sociala medier och kunder på nätet.

Vad PEBKAC betyder?  ”Problem exists between keyboard and chair”
Eller som vi säger på svenska, skit bakom tangentbordet.

Uppdatering:  En liten stund efter att jag postat detta fick jag ett mail från Amazon.

Ok, de får en halv poäng för ”ham-fisted”, men om de hade varit med på banan från början hade de inte behövt känna sig besvärade när loppet var kört.


Publicerat

i

av

Etiketter: