Amazon Appstore

Under ett par månader har det pratats och skrivits mycket om Amazon Appstore, ett alternativ till Google Android Market. Hos Amazon kan man på postorder beställa inte bara böcker, musik och film, utan också babykläder, hushållsapparater, datorer och kanske ett lusthus till trädgården.  Med en sådan erfarenhet från e-handel är förstås förväntningarna stora på deras Appstore.

Så kom då dagen när den släpptes.   Jag besökte glatt http://amazon.com/apps/ och tänkte provköra.  Det fanns ingen nedladdningslänk ens när man besökte sidan från en Android-telefon, ej heller någon elegant QR-kod att scanna. Men, man kunde ange sin emailadress för att få tillgång till appen.

Ett mail anlände strax med nedladdningsinstruktioner.  Man måste förstås ställa in sin android att godkänna apps från ”Unknown sources” eftersom appen inte kommer från Android Market.  Sedan var det bara att hämta ned appen (som för övrigt finns på adressen http://amzn.to/getamazonappstore) och installera.

När man startar appen första gången måste man logga in med sitt Amazon-konto.  Det funkade utan problem och jag möttes därefter av en fin topplista:

En kul gimmick är att de varje dag kommer att ha en app som är gratis att ladda ned, oavsett vad den annars kostar. Första dagen var det nya Angry Birds Rio, idag ”Worlds series of poker”.

Sedan kommer då den riktigt tråkiga biten.  När jag klickat på ”Get App”-knappen möttes jag av det här meddelandet:

The Amazon Appstore for Android is not yet available in your region

 

Riktigt trist och en aning oväntat.  Generellt gillar jag Amazon och de brukar faktiskt göra saker rätt.  Jag provade också att koppla upp Androiden via StrongVPN för att få en amerikansk IP-adress, men fick ändå samma meddelande. Jag var trots allt inloggad på mitt Amazon-konto där min postadress avslöjar att jag är en utlänning som man inte vill sälja till.

Jag har inte sett någon info från Amazon om att det är US Only, det hade onekligen varit trevligt om de informerade om det innan man spiller tid på att installera en app man ändå inte kan använda.  Förhoppningsvis blir vi så småningom insläppta efter att de utvärderat sin Amazon Appstore for Android på den amerikanska marknaden.


Publicerat

i

,

av