Aftonbladet och upphovsrätten

Aftonbladet och upphovsrätten

Amerikanska TV-kanaler lägger ut sina program på nätet, men spärrar möjligheten för icke-amerikaner att titta. Det gör de av upphovsrättsliga skäl, den som gjort programmet har bara fått betalt för visning i USA. Den som äger rättigheterna till programmet vill förstås gärna sälja det till TV-kanaler i andra länder också. Samma gäller förstås också i de fall den amerikanska kanalen själva äger rättigheterna, de vill fortfarande kunna sälja dem vidare till andra.

Idag tipsar Aftonbladet om hur man enkelt kan kringgå ”skyddet” så att man kan titta även om man befinner sig i Sverige.

Men om läsarna följer Aftonbladets tips och tittar på  sina favorit-serier på nätet så behöver de inte längre se dem när de senare sänds i en svensk kanal. Det betyder att antalet tittare minskar, vilket i sin tur minskar intäkterna för reklamfinansierade kanaler.

Kommer TV4 och de andra reklamfinansierade kanalerna nu att räkna ut hur mycket pengar de förlorar på grund av Aftonbladets artikel och stämma Aftonbladet på motsvarande belopp?

Nah. Även mediabolag vet att välja sina fiender.

Men visst är det intressant att aftonbladet.se visar sina besökare vägen till upphovsrättsskyddat material, när andra sajter inte får göra det?  Aftonbladet försöker dessutom tjäna pengar på detta, tipset om hur man gör kan man nämligen bara läsa om man betalar för Aftonbladets Plus-tjänst.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: